واریس چیست؟
وریدها عروقی با دیوارهی نازک هستند که کار برگرداندن خون از اندام به سمت قلب را به کمک انقباض عضلات اندامهای تحتانی و فوقانی، دریچههای وریدی (لانه کبوتری) و تغییر وضعیت بدن بهعهده دارند. چنانچه به هر علتی وریدها دچار نارسایی شوند و نتوانند به خوبی خون را به سمت قلب بازگردانند،خون در این عروق تجمع یافته و با افزایش فشار داخل این عروق باعث تخریب آن ها شده و مایعات داخل عروق به سمت بیرون نشت کرده و باعث تغییر رنگ اندام و یا ایجاد ادم (تورم) می شود.
وریدهای واریسی به صورت عروق طویل، متسع و پر پیچ و خم و غالباً در سطوح داخلی اندام تحتانی دیده می شوند. اتساع غیر عادی وریدها می تواند در مکان های دیگری از بدنبه جز اندام تحتانی مانند کیسه بیضه ( واریکوسل )، مری ( واریس مری ) و در ناحیه مقعد ( هموروئید ) رخ دهد.
آیا بیماری های وریدی شایع هستند؟
شیوع بیماریهای مزمن وریدی و در راس آن واریس، ۱۰ تا ۳۵ درصد در افراد بزرگسال می باشد. ماهیت مزمن و ناتوانکنندهی این گروه از بیماریها علاوه بر هزینههای سنگینی که درمان آنها بر دوش سیستم بهداشتی و درمانی میگذارد، بهعلت از دست دادن روزهای کاری فراوان در بهره وری بهینه ی مبتلایان نیز تاثیرگذار است.
چه عواملی می توانند باعث بروز بیماری های وریدی شوند؟
در مورد واریس و نارسایی مزمن وریدی عوامل گوناگونی نقش دارند که از آن جمله می توان به سابقه خانوادگی و سابقهی لخته خون در وریدهای عمقی،سن بالا، حاملگی، وزن زیاد، مشاغل کم تحرک، زن بودن اشاره کرد. بسیاری از این علل قابل تغییر یا تعدیل نیستند ولی میتوان با رعایت اصول شناخته شده بهویژه در افراد مستعد، از بروز واریس پیشگیری کرد یا شدت علایم آن را کاهش داد.
انقباض عضلات ساق بهکمک دریچههای وریدی عوامل اصلی بازگشت وریدی به قلب هستند. با گسترش زندگی شهرنشینی و کاهش تحرک بهویژه در مشاغل اداری، زمینهی بروز بیماریهای وریدی فراهم شده است.
علایم بالینی نارسایی وریدی (واریس) چیست؟
علایم نارسایی وریدی به صورت درد مبهم و سنگینی اندام، ادم (تورم)پاها، تغییر رنگ پوست و در موارد شدید زخمهای اندام و استعداد ابتلا به عفونت می باشد
بارزترین علامت نارسایی وریدی و واریس، وریدهای متسع و پیچدار در اندامهای تحتانی در سایزها و نقاط مختلف است. حتی خونریزی های ظریف زیرجلدی سطحی که در بسیاری موارد مورد بیتوجهی قرار میگیرند از علایم اولیهی واریساند. ادم (تورم) بهویژه بهصورت یکطرفه از علایم نارسایی وریدی و واریس است. این ادم (تورم) با استراحت و بالا بردن پاها کاهش و در طول روز با گذشت زمان افزایش مییابد.